Er du tryg i din tilknytning til andre mennesker – og er der forskel på venner og parforhold ?

Er du tryg i din tilknytning til andre mennesker – og er der forskel på venner og parforhold ?

17. februar 2021 Alle tidligere blogs 0
tilknytning

Der er i psykologien skrevet meget om de forskellige tilknytningsmønstre. De utrygge, de trygge, de ambivalente, de afvisende etc.

At være bevidste om dem kan gøre en verden til forskel, når vi relaterer med andre mennesker. Både i forhold til hvad der rører sig i den anden og i os selv.

Er man interesseret i at dykke dybere ned i de forskellige mønstre, kan jeg anbefale:

” Amir Levine og Rashel S.F Heller ”Attached – the new science of adult attachment and how it can help you find and keep love””

Venner / veninder

Kan vores tilknytningsmønstre være forskellige afhængigt af hvilken person vi står overfor og hvilken relation og dermed forventninger vi har til hinanden ? Ja, det kan de. Vi trigger forskellige følelser og mønstre hos hinanden, hver gang vi står overfor et andet menneske.

Ganske ofte, oplever jeg, når jeg samtaler med både mænd og kvinder, at det mønster der viser sig venner / veninder imellem opleves som værende overvejende trygt.

Det føles som om, at kærligheden flyder let imellem os siger mange.

Vi har overvejende tillid til os selv. Vi kan derfor kommunikere vores behov og ønsker i et direkte og tydeligt sprog, uden vi bebrejder den anden noget.

Kombinationen af tydelighed og venlighed vidner om en tryg relation.

Vi vil hinanden det bedste, og ser det som naturligt, at vi har flere forskellige venner og veninder at gå ud med. Vi er ikke bange for at miste forholdet eller tror, at en konflikt eller en uenighed gør, at den anden går sin vej. Vi giver plads til hinanden og respekterer, at vi er forskellige, møder hinanden i vores forskellige behov og er rummelige. Vi kan drage omsorg for hinanden uden, at vi føler os omklamret.

Parforholdet

Så snart vi går ind i et parforhold eller en romantisk relation, kan mønsteret til gengæld se helt anderledes ud. Det er som om, at andre parametre kommer i spil ?

Pludselig bliver mange bange for at være for meget / for lidt, sige det forkerte, at ens behov er forkerte og vil jage den anden væk.  

Vi har brug for beviser for, at den anden vil os. Vi analyserer den andens adfærd og kan opleve angst for separation eller afvisning.  

I mange samtaler har jeg erfaret, at vi begynder at stille krav til, at den anden skal være på en bestemt måde, så vi kan føle os trygge.

Der kan opstå et ”push-pull” mønster, hvor der er store udsving mellem intimitet og distance, og forholdet kan opleves som stabilt ustabilt.

Vi mestrer pludselig ikke den tydelige, åbne og ærlige kommunikation i stressfyldte situationer. Vi udsender modsætningsfyldte signaler, lukker ned for de varme følelser, gør os kolde og utilgængelige og nogen gange endda ligeglade. Vi går vores vej, finder fejl ved vores partner, og graden af kontrol og kritik stiger.

Kritik er toksisk for alle relationer og særligt parhold. Det dræber alt.

Et ellers før så trygt tilknytningsmønster kan ændre sig og pludselig føles ganske utrygt. Dette fordi vi trigger noget forskelligt i hinanden, og fordi vores forventninger til hinanden måske ændrer sig afhængigt af, om du er venner eller par ?  

Det kan være ganske interessant at være vidne til i os selv, da bevidstheden omkring det og indimellem også terapi kan ændre vores mønstre og relationer, så vi kan opleve mere nærhed og intimitet, mindre konflikter og angst og større bevægelsesfrihed.

Det, og meget mere undersøger vi hos Mindfulness Odense i samtalerne.

❤

Kontakt

Følg Mindfulness Odense på Facebook

Samtaler

Workshops

Mere om Mette

Mindfulness

Linkedin

Facebooklinkedinmail

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.